Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentská volba podrazila demokracii nohy a všem je to jedno!

Všichni dnes řeší, kdo ze dvou nesmiřitelných táborů se v minulém týdnu více provinil hulvátstvím, obstrukcemi, hlídáním hlasování, kupováním hlasů apod. 

Ale všem zákonodárcům, soudcům, právníkům, politologům i novinářům je zcela fuk skutečnost, že spousta událostí pátečního a sobotního dne dost tvrdě podrazila nohy naší demokracii a řadě právních principů, které dosud vypadaly jako nedotknutelné. Zbývá doufat, že ty nohy nejsou zlomené a ta křehká kráska ještě vstane.

Když menšina přehlasuje většinu

Od pátku víme, že v naší demokracii většina nemusí mít možnost prosadit svůj názor. Když je celý tábor volitelů vhodně rozdělen na dvě části a někdo určí, že společně hlasovat nemohou, může se klidně svého domoci i menšinová skupina.

Možná by bylo vhodné rozdělit některá obecní zastupitelstva na dvě komory, početně nevyrovnané, a nechat v rámci oddělených hlasování kohokoliv prosadit vlastně cokoliv. Bez ohledu na to, pro co je většina zastupitelů a občanů třeba toho Vašeho města.

Když jeden názor nemá dostatečnou podporu, tak automaticky platí druhý

Od závěru minulého víkendu také víme, že se o nějakém postoji nemusí hlasovat a přesto může být přijat. Také zajímavý demokratický princip, kdy své prosadí menšina. Když ve skupině volitelů nemám dost lidí pro jeden ani pro druhý názor, zajistím si, aby nesouhlas s návrhem prvním vedl k prosazení návrhu druhého. Bez ohledu na to, že jsou třeba oba návrhy úplně pitomé a žádný rozumný člověk, natož většina, by je nepodpořil.  

Doufám, že tento princip bude aplikován důsledně i nadále. Pokud pan Klaus nezíská potřebný počet hlasů, měl by být prezidentem rovnou pan Švejnar, případně paní Bobošíková. Kdo by se přece zdržoval nějakým dalším volením, když jsme vynalezli nový zcela transparentně demokratický nástroj.

Nechcete důl ani přehradu? Odhlasujte, co nechcete první, a budete mít to druhé...

Není v zastupitelstvu dost lidí, co by souhlasilo se stavbou dolu na uhlí uprostřed centrálního náměstí? A není tam ani dost lidí, co by uprostřed náměstí chtělo přehradu? Obé je přece nesmysl, že? Tak dáme hlasovat o přehradě, a když ta hlasováním neprojde, budeme mít prostě ten důl a na radnici brzo několik spokojených uhlobaronů.  

Když jedno hlasování nahrazují dvě sečtená

Od první volby prezidenta také víme, že se o kandidátech na nějaký post dá hlasovat jako o zákonech. O každém zvlášť formou pro, proti, zdržel se. To je také zajímavé, když první kolo první volby má obsahovat jen jedno hlasování. Jenže my máme dvě, které pak sčítáme. To je právně možné? Nejprve se hlasuje o jediném kandidátovi Klausovi, následně se přejde na druhé hlasování o Švejnarovi. A pak se to sečte.  

Logicky by hlasování i ve veřejné podobě mělo vypadat takto: Kdo je pro kandidáta 1? Kdo je pro kandidáta 2? Kdo se zdržel hlasování? Jenže v naší zemi je už demokratickou logiku těžké hledat. Takže se připravme na to, že v budoucnosti budou našimi senátory nebo starosty i lidé, kteří dostali třeba dostatečný počet hlasů pro, ale zároveň třeba i více hlasů proti. Když do naší procedury hlasy proti totiž zamotáme, můžeme se v klidu takovéhle absurdity dočkat. 

Jsem dvakrát pro i dvakrát proti!

Další v pátek nastolený "demokratický" princip je rovněž zajímavý a brzy určitě přinese potřebu rozšiřování psychiatrických léčeben, konkrétně pavilónů schizofrenie. Volitel může hlasovat v našem způsobu veřejné volby pro všechny kandidáty a zároveň proti nim. A naše právní články to prý umožňují.  Takže asi opravdu můžeme mít dva prezidenty, dokonce vlastně i tři a více.

Jak by se vám líbil římský triumvirát Klaus, Švejnar, Bobošíková? Některý z nich by asi překážel a musel by jít dobývat Egypt... 

V demokracii je možné být současně pro oba soupeřící kandidáty?

Zatímco v tajné volbě Vám lístek se zaškrtnutými více kandidáty roztrhají, ukáží Vám dlouhý nos a ani jeden hlas nezapočítají, v našem "veřejném" způsobu nikdo neví, kdo volil dvakrát a spoléhá se na náhodu, že ty počty nějak vyjdou. 

Ale demokratická volební procedura přece něco takového dovolit nemůže. Je to absurdní být pro i proti, a to i třeba v případě šéfa spolku včelařů. Každá volba musí mít proti zmatečnosti pojistky. Ta naše je ale nemá. Je přece veřejná. I když jen pár poslanců ví, kde kdo sedí, toho si pohlídají a my ostatní nevíme vůbec nic. Ani to, zda nesledujeme veřejnou volbu šéfa blázince?

U voleb chci taky volit pro, pro, pro, proti, proti, proti

Celé je to bezva. U parlamentních voleb chci taky mít hlasy pro i proti každé straně. Přidáte se? Uděláme z rozhodování u uren bramboračku. Jen škoda, že ty hlasy proti asi nemají žádnou váhu. Nebo mají? Jak to je? Proč tam jsou? Je to Ústavní problém, nebo už jen ústavní problém...

Volební pravidla z Kocourkova

Že je to vše absurdní? Ale vždyť přesně podle výše uvedených principů nyní volíme prezidenta naší země. Stejně absurdně a nelogicky. Článek 2 Volebního řádu pro veřejnou volbu konanou Poslaneckou sněmovnou, který je přílohou zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a který platí i pro společné schůze obou komor, asi psal nějaký vetřelec z Absurdistánu, případně Kocourkova. 

Takže debata nemá být o tom, zda veřejná, tajná, nebo přímá volba. Ale o tom, jak demokraticky o jedné z nich rozhodnout, mít ji demokraticky a logicky připravenou a pak podle ní demokraticky volit. Přestože volba z minulého týdne probíhala podle určitých ustanovení, je třeba se ve světle popsaných absurdit ptát, zda je to normální?

Podle neprávnické logiky by proběhlá volba totiž musela být vzhledem ke zmatečnosti jednoznačně anulována a nikdo by ani náznakem nemohl uvažovat o tom, že se tento pátek bude stejným způsobem opakovat. Máme-li ještě někdo zbytky rozumu, přece se nemůžeme jen tak spokojit se známým citátem z filmu Kulový blesk: "Vážená paní, to, co povídáte, zní velice logicky, ale zákon nám říká něco úplně jiného".

Logika asi teď nahrává ODS, ale zaváděné principy mohou brzy poškodit úplně všechny

Jenže u nás výše popsaný absurdní proces klidně většina politického spektra nadále obhajuje. Z řečnických pultíků hřímají pánové Paroubek, Bursík a Mejstřík o křišťálově čisté demokracii. A přitom se okolo děje absurdní divadlo. Ano, dnes to vypadá, že návrat k logice a demokracii by nejvíce prospěl ODS. Jenže to si pánové z opačné strany politického spektra neuvědomuji, že principy, které nyní nastavují, prosazují a obhajují, mohou už brzo velmi vážně dopadnout i na jejich strany, poslance i voliče?  

Musím říct, že mě mrazí z toho, jak snadno se dá demokracie obcházet a ještě snadněji o ní zároveň hodně vzletně řečnit.

Autor: Martin Šubrt | úterý 12.2.2008 12:18 | karma článku: 31,51 | přečteno: 2401x
  • Další články autora

Martin Šubrt

Povídání o jízdném v pražské hromadné dopravě

Často poněkud vyhrocená diskuse na téma zdražení či nezdražení jízdného v pražské MHD probíhá v médiích již několik týdnů. Je to především politické téma, což znamená, že převažují emoce a na konkrétní čísla nezbývá moc prostoru.

29.7.2020 v 18:33 | Karma: 41,24 | Přečteno: 19326x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Ruská ruleta: Koho zabije tenhle billboard?

Pojďte řidiči a řidičky, budeme si hrát. Co? Ruskou ruletu. Kde? V Praze, na Štěrboholské radiále. Že vás do hry nemusím zvát? Inu ano, tuhle "reality show" vlastně u Štěrbohol hrajete už cca 3 roky... 

15.7.2011 v 7:25 | Karma: 33,53 | Přečteno: 4564x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Múza

Vystupuji z vlaku a kráčím do neznáma. Tu chodbu bych měl znát, ale najednou mi není ani trochu povědomá. Obklopují mě nepřátelské zdi, změť plakátů a prázdných pohledů kolemjdoucích.

31.5.2011 v 7:22 | Karma: 17,83 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Šubrt

Nová signalizace pro tramvaje není dokončená, potřebuje dopracovat

Pražský dopravní podnik v pátek oznámil, že úspěšně skončilo dvouleté testování nových barevných signalizací pro tramvaje, které byly instalovány na samostatné trati v Braníku.

23.5.2011 v 7:20 | Karma: 25,02 | Přečteno: 4136x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Proč některé tramvaje (a zvláště jednu z nich) nemáme rádi...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 13 - Napadlo vás někdy, proč tu či onu tramvaj nebo autobus máme rádi a cestuje se nám v nich příjemně, a u jiných si jen smutně povzdechneme ihned, jak je spatříme na obzoru?

10.9.2010 v 7:10 | Karma: 47,95 | Přečteno: 66841x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7305x
Pražák, křtěný Vltavou v Podolí a později pokřtěný podruhé magistrálou v okolí bydliště :-). subrt.martin@seznam.cz