Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam vede snaha o mediální vyvažování názorů?

Spousta politiků ze všech "světových" stran se většinou shodne pouze na jediném tématu. To nebo ono tištěné či elektronické médium se zrovna k nim chová naprosto nepřátelsky a vůbec jim nedává prostor se vyjádřit.

Naopak dle jejich názoru zcela záměrně upřednostňuje jejich politické oponenty. Objevují se žaloby, omluvy a nová nařčení, každou chvíli jedná televizní rada a všude okolo ve vzduchu létá slovo vyváženost.

V televizních pořadech musí sedět, pokud možno, vždy představitelé obou táborů. Je-li táborů více, musí se alespoň střídat v delším časovém období. V novinách se na stránkách komentářů vždy musí objevit pár směřujících směrem jedním a pár směrem druhým. Většinou se potírají dva základní pohledy na svět, ten pravicový a levicový. A v rámci tohoto potírání se v řadě utkání střetávají názory na různá témata, od evropské ústavy po kůrovce na Šumavě.

Divák televize a čtenář novin je tak každý den seznamován s oběma pohledy na kterýkoliv problém. Jenže média jsou tu bohužel především proto, aby nám nabídla zkratku. Na podrobnosti není čas, případně místo. Co nejstručněji nás s problémem seznámit a případně učinit stručný závěr. To je úkol mediálního světa. Takže dostaneme na talíř dvě verze problému a v komentářích v rámci vyváženosti dva závěry. Prostor na rozbor problému zůstává velice malý. Když se ho totiž novinář pokusí využít, musí většinou zkoumat jen jeden pohled. Buď ten pravicový, nebo levicový. Na oba prostor nemá v žádném případě, ale pokud si zvolí pouze ten jediný, je okamžitě nařčen z nevyváženosti.

Proto jsou podobné rozbory stále častěji věcí internetových diskusí, blogů a nezávislých serverů, které jsou jasně politicky orientovány a každý to o nich ví. Ale informace pro většinovou společnost stále zajišťuje televize a nejrozšířenější noviny. Právě odtud čerpají voliči nejvíce své informace, postřehy, domněnky a fámy, které jim v hlavě probíhají, když vhazují lístek do volební urny.

Jenže pokud média zestruční jakýkoli názor a přidají stejně stručný názor opačný, případně opatří své hodnocení problému dvěma opačně směřujícími komentáři, co se stane? Většina lidí se musí rozhodnout na základě takto prezentovaných projevů, které často nejsou v rámci stručnosti ničím konkrétním podloženy. Jsou jen mediálními výkřiky na dané téma. Politici se pak předhánějí ve schopnosti tyto výkřiky lépe zacílit a v jejich formulaci předstihnout protivníka. Podstata problému mizí a politiku vyprazdňuje ve skutečnosti snaha o mediální vyváženost. Politik prostě musí odpovědět na výkřik výkřikem.

Ale ještě mnohem zajímavější může být další souvislost. Pokud se běžné stovce obyvatel kteréhokoliv státu předkládají stále poměrně dobře vyvážené zprávy, je jasné, že přibližně 50 z nich bude volit pravici a 50 levici. Tudíž dostaneme výsledek, který v posledních letech po volbách trápí většinu Evropy. Protože argumentace v médiích nemá souvislosti, hloubku a prvky rozboru, rozhodují se příjemci mediální vyváženosti prostě náhodně, půl tam a půl na druhou stranu.

Jediné, co ručičku přízně může vychýlit více, jsou politické skandály, kterých asi právě proto kdekoliv před volbami přibývá. Ty totiž je jen těžko možné vyvážit, a proto jsou nejcennějším zdrojem voličských hlasů. Bohužel i tento jev se zdá být produktem snahy o vyváženost.

Sedíte v klidu v křesle a posloucháte debatu o oboru, který docela znáte. Když v tom jeden z politiků vyřkne věc, která vás srazí svou absurditou ze židle. Moderátor se ovšem v klidu obrátí na druhého, který vzápětí triumfuje ještě větším nesmyslem. Je vyváženo a jde se dál. Divák si jeden pohled vybere a je spokojený. A výběr půl na půl bohužel proběhne nejen za předpokladu, že oba řekli pitomost, ale i za předpokladu, že jeden pronesl vysoce odbornou a správnou věc. Divák nemá šanci to poznat, pokud není v oboru vzdělán, nebo se důkladně neprohrabuje v řadě jiných informačních zdrojů. A to zdaleka nečiní takové procento lidí, které by mohlo volební výsledek ovlivnit.

Jak tedy ven z mediální vyváženosti? Zapomenout na ni! Soukromá média by se měla jasněji profilovat určitým směrem. Neznamená to ignorovat opačný politický názor, ale používat ho při polemikách v odborné rovině a rozborech. Pokud získám ve svém pořadu či na svých stránkách o polovinu více místa na analýzy problémů (nemusím totiž už vyvažovat), mohu se pustit do daleko větších podrobností. A pokud politický oponent chce problém hodnotit jinak, musí reagovat na ty podrobnosti, čímž se politická debata posune do odbornější roviny. Čtenář si pak zvolí, jak orientované noviny bude kupovat, či u jakých zpráv vydrží déle.

Jenže co s veřejnoprávními médii, kde je vyváženost vyžadována nejvíce? To je opravdu složitý problém k řešení. Možná by to chtělo jasně politicky orientované moderátory, kteří se střídají ob den či ob týden. V Událostech, komentářích by jeden den naprosto nekompromisně svlékli z kůže pravicového politika a druhý den se stejnou vervou a chutí levicového. Politici by věděli, že jsou do jámy lvové a nikdo se s nimi nebude párat. Najednou by si do televize nechodili dělat reklamu, ale spíše bojovat takříkajíc o holý život. Museli by svá témata podrobněji znát a hájit, protože by v rámci jednoho večera odpadlo plané vyvažovací tlachání mezi dvěma soky. S výjimkou záměrně vystavěných diskusních pořadů by se debatovalo o problému s respondentem jediným.

Takže vyváženost by vlastně zůstala, jenže v rovině příležitosti pro každého politika se ve stejném čase, ale v různé dny, patřičně znemožnit. Vždy by totiž věděl, že jde do studia k moderátorovi, který nemá rád jeho vizi světa a vůbec nic mu neodpustí. A v tom případě by se asi z hlediska snahy neudělat nevyváženou "botu" daleko více ulevilo i samotným novinářům. I když na druhou stranu by to z jejich strany vyžadovalo daleko větší odbornou přípravu.

Možná je to bláznivá představa, ale neocenili byste ji jako diváci, čtenáři a vůbec konzumenti mediálně politického světa? Jinak to totiž vypadá, že dokud se větší část naší společnosti nenaučí hledat si informace sama, budeme nadále svědky volebních výsledků do značné míry ovlivněných náhodnými čísly...

Autor: Martin Šubrt | pondělí 9.7.2007 22:58 | karma článku: 22,69 | přečteno: 2353x
  • Další články autora

Martin Šubrt

Povídání o jízdném v pražské hromadné dopravě

Často poněkud vyhrocená diskuse na téma zdražení či nezdražení jízdného v pražské MHD probíhá v médiích již několik týdnů. Je to především politické téma, což znamená, že převažují emoce a na konkrétní čísla nezbývá moc prostoru.

29.7.2020 v 18:33 | Karma: 41,24 | Přečteno: 19324x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Ruská ruleta: Koho zabije tenhle billboard?

Pojďte řidiči a řidičky, budeme si hrát. Co? Ruskou ruletu. Kde? V Praze, na Štěrboholské radiále. Že vás do hry nemusím zvát? Inu ano, tuhle "reality show" vlastně u Štěrbohol hrajete už cca 3 roky... 

15.7.2011 v 7:25 | Karma: 33,53 | Přečteno: 4564x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Múza

Vystupuji z vlaku a kráčím do neznáma. Tu chodbu bych měl znát, ale najednou mi není ani trochu povědomá. Obklopují mě nepřátelské zdi, změť plakátů a prázdných pohledů kolemjdoucích.

31.5.2011 v 7:22 | Karma: 17,83 | Přečteno: 1852x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Šubrt

Nová signalizace pro tramvaje není dokončená, potřebuje dopracovat

Pražský dopravní podnik v pátek oznámil, že úspěšně skončilo dvouleté testování nových barevných signalizací pro tramvaje, které byly instalovány na samostatné trati v Braníku.

23.5.2011 v 7:20 | Karma: 25,02 | Přečteno: 4135x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Proč některé tramvaje (a zvláště jednu z nich) nemáme rádi...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 13 - Napadlo vás někdy, proč tu či onu tramvaj nebo autobus máme rádi a cestuje se nám v nich příjemně, a u jiných si jen smutně povzdechneme ihned, jak je spatříme na obzoru?

10.9.2010 v 7:10 | Karma: 47,95 | Přečteno: 66841x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7305x
Pražák, křtěný Vltavou v Podolí a později pokřtěný podruhé magistrálou v okolí bydliště :-). subrt.martin@seznam.cz