Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vítězném návrhu vzhledu Václavského nám. a magistrále za Muzeem

Už uběhl více než rok od okamžiku, kdy Praha 1 vyhlásila vítěze architektonické soutěže o budoucí vzhled Václavského nám. Je to dobrý návrh, nebo jsou věc, na které je třeba upozornit? A co říci k tunelu magistrály za Muzeem?

Nejprve tedy k řešení pana Cíglera. Vizualizace vítězného návrhu společnosti Cígler Marani Architects jsou od té doby k dispozici na webových stránkách hl. m. Prahy ZDE. V rovině architektonické kvality, jednoduchosti a přehlednosti, a při pohledu na další návrhy, nezbývá než dát porotě soutěže za pravdu. Návrh je konzistentní, dodržuje osovou souměrnost náměstí, inspiruje se minulostí tohoto prostoru a nepůsobí rušivě zařazováním výstředních prvků. Pokud ale jde o funkčnost celého řešení, jeho vztah k dopravnímu a pěšímu provozu a o celkové využití prostoru Václavského náměstí, dovolím si mít několik výhrad.

Potlačení významu středu náměstí 

Základním prvkem návrhu je rozšíření postranních chodníků a vytvoření středního širokého dopravního prostoru. Ač řešení předpokládá výrazné zklidnění provozu na náměstí, je vzdálenost mezi oběma chodníky příliš veliká. Chodec se na dlouhých přechodech, případně při diagonálním přecházení, nebude cítit bezpečně. Zvláště pro starší a jinak hendikepované lidi to může být složité. Autoři totiž vytvořili bulvár, tedy prostor, který dle definice ve svém středu předpokládá určitý dopravní ruch. Vždyť bulvárem rozumíme i pařížskou Champs Élysées s širokými chodníky a nejméně čtyřmi pruhy pro automobily v každém směru. Ano, je pravda, že Václavské náměstí je dnes jiný případ, ovšem absolutního zklidnění dopravy lze dosáhnout jen těžko.

Především do prostoru vstupují relativně obchodně významné ulice Vodičkova, Štěpánská, Jindřišská a Opletalova. Zásobování těchto ulic, stejně jako dopravní obsluha ulic Krakovské a Ve Smečkách se na náměstí musí chtě nechtě projevit. Rozšíření chodníků, ale zároveň uchování vazby pěších na postranní budovy, pak do jisté míry přinese zvýšení nabídky zboží s vyšší frekvencí obratu, což přinese další růst poptávky po zásobování. Stejně tak jsou na náměstí i různé reprezentační a ubytovací prostory, místa pro prestižní schůzky a podobně. Podzemní garáže nejsou pro řadu těchto účelů vyhovující. Je třeba si uvědomit, že Václavským náměstím automobily nejen projíždějí, ale tento prostor dopravu sám produkuje. Tudíž je třeba se obávat, že navržená střední část plochy bude pojížděna automobily výrazněji, než by bylo pro kvalitní pohyb chodců únosné.

Vítězný návrh nabízí střední plochu, která je jakoby určena všem, ale především nadále umožňuje široký a předem nepředvídatelný manévrovací prostor autům. Pro chodce a pobytové funkce je toto místo jen málo využitelné. Řešení v rámci zachování osové symetrie náměstí a umožnění průhledu na jeho dominanty, tj. sochu sv. Václava a budovu Muzea, odsouvá základní pobytové funkce ke stranám. Cca polovina plochy náměstí je tak jakýmsi nedefinovaným územím, po němž se lze sice pohybovat, ale ne se na něm zdržovat a odpočívat. Obrazně řečeno, chodec na celé střední ploše nikde nemá chráněná záda. A ještě jedna poznámka. Pokud bude v rámci režimu např. obytné zóny opravdu zregulován provoz automobilů na naprosté minimum (což opravdu považuji za nadlidský úkol, i když bych jej samozřejmě uvítal) a povolen volný pohyb chodců po náměstí, pak rovněž jen těžko rozumím důvodu, proč jsou tedy v návrhu zakresleny více jak 25 metrů dlouhé přechody pro chodce?

Nyní ke zmíněným pobytovým prostorům, které nejsou na náměstí jasněji vymezeny. Tedy kromě jediného, u Muzea, kde je to, jak vyplyne z dalšího rozboru řešení magistrály, poměrně nevhodné. Na náměstí mi chybí místa s lavičkami a prostory pro pěší oddělené od chodníků určených k běžnému pěšímu pohybu podél budov. Sedělo by se Vám příjemně pod dnešními stromy, kdyby kolem Vás proudili chodci z obou stran, tedy i v místech, kam by byly chodníky rozšířeny? To není příjemné, navíc druhá navržená alej stromů by Vám z těchto míst zabraňovala ve výhledu na celou plochu náměstí.  Kde jsou další místa pro posezení, setkávání, čtení novin, pro shromáždění větších skupin turistů a podobně? Zahraniční návštěvníci se budou moci shromáždit na Můstku a pak až u kašny Muzea, všude jinde budou nuceni využívat postranních chodníků, kde budou částečně omezovat průchod všech ostatních.

Socha sv. Václava je ve vítězném návrhu na náměstí jakoby cizorodým elementem  

Na minimum je také zmenšen pietní prostor pod sochou sv. Václava, navíc je z obou stran úzce vymezen tramvajovou tratí. Místo tradičního setkávání Pražanů u Koně, či za Koněm, zaniká úplně. Ve vítězném návrhu dokonce socha sv. Václava vypadá, jako by na náměstí nepatřila. Je oddělena od chodníků, odevšad je k ní daleko, působí jako cizorodý element v šedivém středním prostoru. Od dobrého návrhu bych naopak čekal posílení významu pomníku českého patrona, který má být jednoznačnou dominantou náměstí. V řešení pana Cíglera je bohužel význam tohoto díla spíše ponížen.

Na vnější straně rozšířených chodníků lze během let následujících po realizaci tohoto řešení také výrazněji předpokládat růst komerčních aktivit, a to přes všechny potřebné regulace a v zadání proklamovanou snahu eliminovat prodejní činnost na ploše náměstí. Bude tam relativně volnější prostor úzce vázaný na silný pěší provoz podél budov, a to bohužel přímo determinuje bouřlivý rozvoj legální i nelegální stánkové činnosti. I zásobování obchodů se dostává na širokých chodnících do větších konfliktů s pěší dopravou, je prostě daleko od jednotlivých obchodů. Auta budou zajíždět až na chodníky a chodce čas od času omezovat.

Nové osvětlení je navrženo v řadě s novými alejemi stromů. Jenže hlavní potřeba dobře vidět bude ve středu náměstí, kde se budou potkávat všichni účastníci dopravního provozu, a v tomto je návrh zcela nedostatečný, protože nová alej novému osvětlení stíní. Zastávky tramvají jsou situovány odtrženě od postranních chodníků, nikoli v jedné úrovni pěšího pohybu, pouze se sníženými obrubníky na jejich koncích. Určitě také chybí přístřešky pro cestující. Návrh rovněž ruší výstupy z vestibulu podzemní dráhy vedle sochy sv. Václava a zhoršuje tak případnou vazbu tramvajových zastávek na metro.

Dokonce musím jako známý příznivec obnovy tramvajových tratí v centru Prahy říci, že v podobě, kterou představuje vítězné řešení, bych návrat tramvají na Václavské náměstí rozhodně za přínos celému prostoru nepovažoval. I když zároveň je třeba říci, že bez tramvajového provozu je koncepce návrhu daleko problematičtější a funkční význam ztrácí ještě výrazněji.

Autoři se skutečně inspirovali historií, ale bohužel tou poměrně dávno minulou, cca sedmdesátými léty 19. století. Tehdy skutečně patřila dopravní plocha náměstí všem. Chodcům, povozům i koňce. Jenže jak rostly intenzity provozu všech těchto druhů dopravy a přibývalo pěších, došlo k přirozené fragmentaci celého prostoru. A ačkoli důsledná fragmentace je pochopitelně špatná, naprostá volnost pohybu všech účastníků provozu, pokud nemohu zaručit dostatečnou regulaci provozu negativního, také není v tomto prostoru žádoucí.

Rozšířit chodníky, nebo více využít středu náměstí?  

Volba mezi pouhým rozšířením chodníků a vytvořením středního širokého dopravního prostoru a mezi vznikem dvojice nových pěších pásů bližších středu náměstí, kam by se mohly vytáhnout pobytové funkce od postranních budov, je velmi složitá. Z mého pohledu ovšem vítezí snaha lidem více zpříjemnit pobyt co nejblíže středu náměstí, kde mohou lépe využít pohledových možností, jež tento prostor nabízí. Uspořádání řešené z této perspektivy pak může vypadat například takto:

http://www.tramvajak.cz/studie_vaclavak/VYKRESY/Vykres30.pdf

http://www.tramvajak.cz/studie_vaclavak/TEXTY/KAP_8.pdf

Samozřejmě lze tento návrh ještě rozvinout a upravit, ale domnívám se, že jde o vhodnější skladbu prvků na náměstí: Současný chodník - parkovací stání pro zásobování - jeden jízdní pruh pro vozidla - nový 10 metrů široký pás pro pěší s lavičkami a alejí stromů (pro odpočinek, pobyt a relaxaci oddělenou od běžné pěší dopravy) - tramvajová trať (není podmínkou) - druhý 10 metrů široký pěší pás pro pěší - jízdní pruh pro zásobování - parkovací stání - druhý současný chodník. Všechny pěší prostory lze pak propojit v jedné pěší úrovni zvýšenými přechody a dosáhnout vhodnějšího průniku všech dopravních i pobytových funkcí v celém prostoru.

Magistrála za budovou Národního muzea 

Samostatnou a velmi složitou součástí návrhu (a nejen toho popisovaného - šlo o řešení Útvaru rozvoje hl. m. Prahy přejaté téměř všemi soutěžícími), je přesun magistrály za Muzeum. Jde o variantu, která je na první pohled elegantní a užitečná. Ale jako všechno, ani tento problém není černobílý a i média jej často spíše zjednodušují. Obecně je zatím dnes vžitá představa, že auta v budoucnu prostě zmizí v tunelu a problém ohavné komunikace v horní části Václavského náměstí bude zažehnán. Je to ovšem pohled velmi zkreslený. Je zde totiž řada otázek, ke kterým je ještě třeba hledat odpovědi.

Prvním problémem je období (roční až dvouleté), kdy bude tunel (vlastně hloubený a později zakrytý podjezd) budován. I pokud se skutečně podaří otevřením tunelu pod Stromovkou regulovat počet aut na magistrále z 85 - 100 tisíc až na 50 tisíc denně (tedy ze 3 až 4 pruhů v jednom směru na potřebné 2), stále budou tyto intenzity velmi vysoké a tato auta budou muset v době výstavby projet ve směru od náměstí I. P. Pavlova k Hlavnímu nádraží jinudy. Nejjednodušším řešením je, aby 2 pruhy oběma směry jezdily v tuto dobu právě pod Muzeem, ovšem vzhledem k současnému šířkovému uspořádání zdejší větve magistrály (za sochou sv. Václava jsou např. dnes jen 3 jízdní pruhy), by byly nutné určité stavební úpravy. Ty by sice dočasně, ale přesto nikoli na nezanedbatelnou dobu, umožnily průjezd oněch 50 tisíc automobilů denně (2+2 pruhy). I při realizaci těchto úprav lze pak ale počítat s velmi závažnými dopravními problémy, především v oblasti Žitné ulice (mezi Legerovou a Mezibranskou), kterou by všechna vozidla přijíždějící do centra z Nuselského mostu musela projet. Dopady i na okolní křižovatky, např. na náměstí I. P. Pavlova, by také určitě nebyly zanedbatelné.

Také je pochopitelně možné vozidlům ve směru od Nuselského mostu dočasně nabídnout méně než 2 jízdní pruhy ve směru do centra, například část vozidel nechat projíždět ulicemi Rumunskou, náměstím Míru a ulicí Italskou, a druhé části ponechat jeden jízdní pruh pod Muzeem (byl by tam 2+1 pruh a nebyly by nutné stavební úpravy). V případě existence tunelu Městského okruhu pod Stromovkou totiž mohou být řidiči dočasně dopravním značením směrováni ve zvýšeném počtu na tuto novou komunikaci. Jenže pak je nutné se ptát, pokud by bylo možné zredukovat magistrálu ve směru do centra po dobu stavby tunelu až na 1 pruh, je vůbec nutné tunel se dvěma pruhy v každém směru stavět? Pokud by mohla doprava fungovat dva roky bez oněch dvou pruhů do centra, nemohla by v budoucnu takto fungovat trvale? Je to otázka adekvátnosti investice. A velký tunel za Muzeem se také snadno může stát argumentem, proč bude magistrálu v šířce 2+2 pruhy v dalším období již těžké dále regulovat. Při myšlence na vynaložené náklady bude velmi složité v budoucnu značně potlačit význam takové dopravní stavby, která na svém místě jistě přetrvá další generace.

Tunel magistrály za Muzeem a podmínky jeho stavby 

Jsou tu ale i další otázky, kterými je nutné se zabývat. Jak náročná bude samotná stavba? Je vůbec technicky proveditelná? Známý pan architekt Lukeš říká, že ano. Já dodávám, že zcela jistě za značných finančních nákladů, případně časových prodlev. Vždyť se bude budoucí podjezd plošně i prostorově dotýkat Vinohradských železničních tunelů, bude ležet nad tunely trasy A pražského metra, jeho rampa se dotkne místa, kde je dnes odvětrávána trasa C v Čelakovského sadech, přetne řadu inženýrských sítí, bude třeba znovu řešit odtok spodní vody ze Žižkova a plocha stavby se rovněž velmi přiblíží i budově Národního muzea a dnešní Svobodné Evropy. To je zatím příliš mnoho neznámých, které se mohou výrazně promítnout i do potenciálního růstu nákladů.

Jak bude zajištěna obsluha Vinohradské ulice z hlediska IAD i MHD v době stavby? Vždyť Italská ulice nebude schopna absorbovat výrazný nárůst intenzit provozu. Nesmí se také zapomenout, že i po dokončení tunelu bude muset být Vinohradská ulice na zregulovanou magistrálu nějak napojena. Návrh tento problém pochopitelně řeší, ovšem způsobem, který není úplně bezkonfliktní a již nyní jej s určitými rozpaky přijímá například MČ Praha 2. Auta by totiž i nadále měla projíždět mezi Muzeem a Svobodnou Evropou (nad novým tunelem) a po odbočení do Wilsonovy (směrem k Hlavnímu nádraží) se pak napojit na magistrálu u garáží Slovan (poměrně složitou křižovatkou). Podotýkám, že zde zmiňuji jedno z řešení navržených Útvarem rozvoje hl. m. Prahy.

Na konci tunelu za Muzeem v Čelakovského sadech je pak navrženo „rozpletení“ magistrály opět do stávajících ulic. Směr od Hlavního nádraží tak jakýmsi silničním S sjíždí dolů k Mezibranské ulici (a dále k Sokolské), což není z dopravního hlediska vhodné řešení. Půjde o místo, kde bude nutné snižovat rychlost a potenciálně i o prostor se zvýšenou nehodovostí. Přesto je toto řešení vhodnější, než v dalších variantách zmiňované vedení magistrály obousměrně (2+2 pruhy) pouze v Legerově ulici. Tento postup by z Legerovy totiž udělal větší dopravní bariéru (obousměrný provoz, žádná zeleň, parkování ani obchody, problematické přecházení), než jakou je každá z větví magistrály dnes. A to je z městotvorného hlediska nepřijatelné, přestože by třeba v Sokolské ulici byl pěkný parčík. Stejně tak je téměř neproveditelné, nebo enormně drahé (vzhledem k nutné hloubce), postavit ražený tunel například až někam k Nuselskému mostu, neboť mu v prostoru náměstí I. P. Pavlova stojí pod Legerovou ulicí v cestě vestibul a samotná stanice metra.

Řešení magistrály nesouvisí jen s místem pod Muzeem, do budoucna musí být navrženo tak, aby pomohlo celému okolí od Nuselského mostu po Hlavní nádraží 

Možná se mýlím, ale na závěr uvedu svůj názor, co je možné s magistrálou udělat. Po dobudování Městského okruhu pod Stromovkou je skutečně potřebné začít této komunikaci ubírat jízdní pruhy, ale zatím je dle mého názoru vhodnější ponechat obě její větve v současných ulicích. V první etapě by v každém směru zbyly dva pruhy. Na zbylém prostoru obou ulic by se podařilo rozšířit chodníky, přidat zeleň a vytvořit určitý počet parkovacích míst, která by přispěla k tomu, že by se v Mezibranské (Sokolské) i Legerově ulici opět objevily obchody a základní občanská vybavenost. V dalším výhledu, kdy bude dobudován vnější okruh kolem Prahy, některé radiální komunikace a v centru bude výraznějším způsobem přistoupeno k regulaci individuální automobilové dopravy, může být nakonec řidičům k dispozici v obou ulicích pouze jeden jízdní pruh. A až v té chvíli bude vhodné přesunout onen pruh z Wilsonovy a Mezibranské ulice za Muzeum.

Bude to pak již zcela bez problémů možné na povrchu, protože v té chvíli jsou již i povrchové křižovatky v celém okolí bez problémů realizovatelné (z hlediska dob volna na semaforech, křížení s tramvajemi, odbočování apod.). A to na rozdíl od varianty, kdy by se povrchově za Muzeum přesouvaly 2+2 pruhy, což je z dopravně - inženýrského hlediska při nemožnosti umístit řadící odbočovací pruhy před většinu okolních křižovatek opravdu neřešitelné. Můj návrh je možná neelegantní, není okamžitý, ale v dlouhodobém horizontu pro centrum města prospěšnější. Nejde přece jen o vzhled jednoho místa pod Muzeem, ale i širšího okolí, které dlouhodobé působení obou větví magistrály fatálně poznamenalo. Tunel na Muzeem by tak možná pomohl Václavskému náměstí, ale některé dopravní problémy by při špatném navržení mohl přenést jinam. A to by byla velká škoda.

Osobně mi magistrála pod Muzeem rovněž velmi vadí, ale unáhlená a líbivá řešení často nebývají těmi nejlepšími. Velmi citelně chybějící pěší propojení Václavského náměstí s Vinohrady lze v přechodné době řešit přidáním několika přechodů pro chodce. Ostatně na křižovatce pod Muzeem již jeden je a lze přidat dva další. Na křižovatce Vinohradské ulice s Legerovou je pak též možné zajistit pohyb obyvatel a návštěvníků Prahy po povrchu a nikoli proslulým podchodem. Některé studie na zřízení přechodů v tomto místě ostatně již léta existují.

Autor: Martin Šubrt | úterý 17.7.2007 6:30 | karma článku: 25,68 | přečteno: 3913x
  • Další články autora

Martin Šubrt

Povídání o jízdném v pražské hromadné dopravě

Často poněkud vyhrocená diskuse na téma zdražení či nezdražení jízdného v pražské MHD probíhá v médiích již několik týdnů. Je to především politické téma, což znamená, že převažují emoce a na konkrétní čísla nezbývá moc prostoru.

29.7.2020 v 18:33 | Karma: 41,24 | Přečteno: 19323x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Ruská ruleta: Koho zabije tenhle billboard?

Pojďte řidiči a řidičky, budeme si hrát. Co? Ruskou ruletu. Kde? V Praze, na Štěrboholské radiále. Že vás do hry nemusím zvát? Inu ano, tuhle "reality show" vlastně u Štěrbohol hrajete už cca 3 roky... 

15.7.2011 v 7:25 | Karma: 33,53 | Přečteno: 4564x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Múza

Vystupuji z vlaku a kráčím do neznáma. Tu chodbu bych měl znát, ale najednou mi není ani trochu povědomá. Obklopují mě nepřátelské zdi, změť plakátů a prázdných pohledů kolemjdoucích.

31.5.2011 v 7:22 | Karma: 17,83 | Přečteno: 1852x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Šubrt

Nová signalizace pro tramvaje není dokončená, potřebuje dopracovat

Pražský dopravní podnik v pátek oznámil, že úspěšně skončilo dvouleté testování nových barevných signalizací pro tramvaje, které byly instalovány na samostatné trati v Braníku.

23.5.2011 v 7:20 | Karma: 25,02 | Přečteno: 4135x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Proč některé tramvaje (a zvláště jednu z nich) nemáme rádi...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 13 - Napadlo vás někdy, proč tu či onu tramvaj nebo autobus máme rádi a cestuje se nám v nich příjemně, a u jiných si jen smutně povzdechneme ihned, jak je spatříme na obzoru?

10.9.2010 v 7:10 | Karma: 47,95 | Přečteno: 66841x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Palladium, jeho okolí, auta a my...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 12 - Asi ke každému obyvateli Prahy někdy doletěla jistě dobře míněná slova pražských radních, že individuální automobilovou dopravu v centru je třeba omezovat.

8.9.2010 v 7:10 | Karma: 29,19 | Přečteno: 6674x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Pozor i na odborníky...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 11 - Možná vám z předchozích i následujících textů vyplyne, že jen dopravní odborníci s možností navrhovat, doporučovat a rozhodovat jsou zárukou správného rozvoje pražské dopravy.

7.9.2010 v 7:10 | Karma: 22,93 | Přečteno: 4037x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Magistrála do tunelu?...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 10 – Když si sv. Václav prostřednictvím českých vlastenců konečně vyprosil stavbu své sochy na nejznámějším českém náměstí, bylo ještě potřeba zařídit, aby si jí všichni všimli. 

6.9.2010 v 7:10 | Karma: 26,59 | Přečteno: 5248x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

V Myslíkově se mohlo myslet víc...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 9 – Jak se stane, že si chvályhodné dílko najednou zaslouží chvály méně než půlku?

2.9.2010 v 7:10 | Karma: 27,16 | Přečteno: 4478x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Své opravny tramvají Praha nepotřebuje?...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 8 – Jak je důležité míti Filipa, který nám pomůže rychle předat firmě s neznámým vlastníkem tu část Dopravního podniku, která téměř jako jediná může městu vydělávat?

1.9.2010 v 7:10 | Karma: 29,98 | Přečteno: 4566x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

„Dé“ jako Děsně Dlouhé Doufání…

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 7 – Téměř dvacet pět let plánovaní a slibování realizace metra v místech, která ho nutné potřebují. A přesto výsledek stále není úplně jistý.

31.8.2010 v 7:10 | Karma: 30,71 | Přečteno: 8184x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Proč „áčko“ stavíme před „déčkem“? Podle abecedy to není...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 6 – Před vámi na stole leží vedle sebe studie jednoho velmi potřebného a druhého zatím zbytečného úseku metra. Koukáte na trasu pro 50 000 nebo pro 10 000 lidí. A máte si vybrat.

30.8.2010 v 7:10 | Karma: 30,02 | Přečteno: 7277x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Pohádka o zlobivé tramvaji, která zabloudila (fotopohádka)

Asi to bude těmi horkými letními dny, ale pražské tramvaje mají stále častěji svou vlastní hlavu. Někdy jezdí samy bez řidičů, jindy zase úplně zabloudí. Inu, stane se...   

2.7.2010 v 7:30 | Karma: 46,76 | Přečteno: 27492x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Šubrt

Můj nabitý den. Nebo vybitý?

Ráno vstanu a opařím se čajem... Moment, to je jiný příběh. Literárně a filmově už zpracovaný. Takže raději obraťme list. 

3.11.2009 v 7:00 | Karma: 21,39 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Ostatní

Martin Šubrt

Nejen virtuální pohlazení od Jarka Nohavici

Vítejte přátelé na internetu, v zemi blogů, diskusí a chatů... Ale také fajn hravých písniček v mp3. Pár takových poslal na síť sítí před pár dny Jarek Nohavica ve volně stahovatelném albu s názvem Virtuálky.

2.11.2009 v 7:00 | Karma: 33,18 | Přečteno: 5332x | Diskuse| Kultura

Martin Šubrt

Causa Letňany...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 5 – Metro pro lidi, kvůli olympiádě, k novému výstavišti nebo prostě jen do polí?

17.7.2009 v 7:00 | Karma: 36,56 | Přečteno: 10405x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Když vystojíte na zastávce v Praze důlek...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 4 – Ono někdy opravdu čekání na tramvaj trvá věky. I to sobí spřežení na Čukotce pak jede častěji.

16.7.2009 v 7:00 | Karma: 30,86 | Přečteno: 7204x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Chtěli metro, ne rychlodráhu! Budou mít obojí...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 3 - Když to metro na letiště přece chtěla spousta lidí a dokonce řada z nich podepsala petici, ne?

15.7.2009 v 7:00 | Karma: 40,10 | Přečteno: 13865x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Metro na letiště, ze kterého zůstává rozum stát...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 2 - Prodloužení metra A na letiště Ruzyně je skutečně naprostou záhadou. A protože jde o záhadu pěkně drahou, omluvte opravdu příšernou délku textu. 

14.7.2009 v 7:00 | Karma: 40,70 | Přečteno: 22467x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Když se člověk začne stydět za sebe, svůj obor i své město...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 1 - Úvodní povídání o pražské dopravě a jejích mnohých záhadách.

13.7.2009 v 7:00 | Karma: 29,64 | Přečteno: 5445x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7305x
Pražák, křtěný Vltavou v Podolí a později pokřtěný podruhé magistrálou v okolí bydliště :-). subrt.martin@seznam.cz