Proč "studená" pravice prohrává a "horká" levice to má tak snadné?

21. 10. 2008 6:42:26
Je to tady. Velká říjnová oranžová revoluce udeřila. Plnou silou. Oranžové plameny Průmyslového, nikoli Zimního, paláce jakoby předznamenaly, že přichází opět doba levice.

Páni, šlo to ale rychle, že? Jen dva roky jsme šli po modré a už se nám nějak ta značka ztratila. Vešli jsme jen do trošku hustšího lesa a blankytná barva se ne a ne objevit.  

Nebudu zastírat, že bych raději šel po té modré dále. Ale chtělo by to alespoň baterku. A pořádně Tlustou...

Půlka praváků i leváků

Víte, někteří příznivci pravice fakt nekradou. Prostě tak nějak modře (momentálně černě) vidí svět. Pár jich znám a můžu za ně dát ruku do ohně, klidně do oranžového.  

Je nás v zemi tak půl na půl. Po každém volebním období se půlka té půlky naštve a na chvilku přeje soupeři. Půlka té druhé půlky je pak smutná a píše blogy o pravici a levici. 

Ač nemáme ve státě jen dvě strany, vždycky dáme výrazněji přednost jedné nebo druhé. Ale ta vítězná stejně vzhledem k volebnímu systému nemá většinu, takže neprosadí nejméně tři čtvrtiny svého programu, po pár letech už má stažené obě půlky strachem udělat cokoliv a půlka té voličské půlky jí to spočítá následně u voleb. 

V čem ale spočíval nynější revoluční obrat? Tak především, pravice bude prohrávat volby vždy častěji, protože musí své kroky vysvětlovat.  Naše modrá pravice své kroky nevysvětlila, neobhájila, nedotáhla. Trochu neuměla, trochu vzhledem ke svým koaličním partnerům nemohla. Paradoxně umřela na snahu se dohodnout. Stejně tak umře za čas levice, pokud se ovšem na všem nedohodne s komunisty. Pak už to ovšem bude o všem...   

Je zajímavé, že se reálně žádné reformy neuskutečnily a přesto přišla tvrdá hejtmanská defenestrace. Skutečné reformy na Slovensku stály pravici také její pozice, jenže až v okamžiku, kdy byla většina práce udělána. A nastoupivší levice mnoho z věcí už ponechala...

U nás se pravice pokusila reformovat cukrem a byla vyhnána bičem, aniž se byť jen první kostka cukru rozpustila a začala působit. A teď se v té cukrové břečce pomaličku vymácháme všichni.

Je to jako s modrým a červeným vodovodním kohoutkem... 

Střet pravice s levicí, to máte jako s modrým kohoutkem na studenou a červeným na teplou vodu. Když si chcete umýt ruce, potřebujete především NĚJAKOU vodu. Když poteče jen studená, ruce si nakonec umyjete, byť vás to bude stát velké úsilí, vypotřebujete více mýdla, hůře se vám budou ruce oplachovat, bude vás to studit, budete nevrlí a budete na rozbitý nebo zatím neexistující kotel pořád nadávat. Přesto tímto způsobem budete schopní se mýt dlouhé roky. Není to luxus, ale žít se dá.

Když poteče jen teplá voda, budete si první chvilku, než se kotel rozehřeje, lebedit s ručičkami ve vlažné vodičce. Krásně si ruce opláchnete a namydlíte a budete si užívat příjemný pocit ze stále teplejší vody. Takové to rychlé umytí párkrát zvládnete s úžasným pocitem na těle i na duši, ale po návratu ze zahrady uprostřed dlouhého mytí už budete muset ucuknout. Voda bude moc horká a umýt se najednou nepůjde.

Budete muset něco vymyslet. Napustíte plné umyvadlo horké vody a počkáte, až vystydne. Ale pak budete tu vodu vlastně hřát zbytečně, bude vás to stát moc peněz, navíc bude chladnout děsně dlouho a nakonec stejně budete ze studny muset přinést studenou vodu na vychlazení. To vás rychle přestane bavit a budete rádi vzpomínat na doby, kdy jste měli spolehlivou, byť hrozně nepříjemnou, studenou volbu.

Modrá studená i červená horká kradou stejně. O tom si nelze dělat žádné iluze. Jsou to jen lidičky v různobarevných tričkách. Ale s modrou studenou můžeme relativně spolehlivě vydržet déle. S červenou horkou zažijeme větší rozkoš, ale pak si spálíme prsty a chtě nechtě skončíme zase u modré studené. Než se nepoučitelně zase vyrazíme spálit.

Kdo mísí, ten se nespálí  

Realita dnešního světa proto říká, že chceme-li si přece jen trošku užívat, musíme kohoutky opravit oba a k červené horké musíme mísit stále více modré studené. Jinak náš účet za plyn finančně neutáhneme a oba kohoutky i domeček nám zabaví exekutor. Ostatně řada červených horkých u našich sousedů už mísí celkem úspěšně. Nikoli že chce, ale ekonomická nouze a vichr zvaný realita jí k tomu nutí.

Bohužel dnešní červená horká by se ráda mísila s ještě červenější a teplejší vodou z teplárny, takže nám akutně hrozí roztavení trubek a velmi nepříjemná vroucí povodeň způsobující rudé boláky. Snad to ty rozvody v domě vydrží...

Ostatně, proč si stěžovat, pokud pravicově smýšlející lidé své myšlenky nedokázali obhájit a jejich voliči třeba zůstali doma, nezbývá, než dát šanci myšlenkám a činům jiným. Můžeme s tím polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale do dalších voleb je to to jediné, co se s tím dá dělat. 

Autor: Martin Šubrt | úterý 21.10.2008 6:42 | karma článku: 42.90 | přečteno: 7445x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 18.88 | Přečteno: 292 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7304

Pražák, křtěný Vltavou v Podolí a později pokřtěný podruhé magistrálou v okolí bydliště :-). subrt.martin@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...