Hordy amatérských historiků na válečné stezce

13. 08. 2008 10:20:05
Konflikt v Gruzii vyvolal horečnou aktivitu nejen na mezinárodní politické scéně, ale i v nekonečném prostoru světové webové sítě. 

Všichni bloggeři, diskutéři a čtenáři se předhánějí v interpretaci událostí spíše podle vlastní nálady a politického přesvědčení, než podle nějakých objektivně zjištěných skutečností a historických znalostí.

Záleží pouze na tom, jaké médium ten či onen četl nebo sledoval a co na něho nejvíce zapůsobilo. Stačí jedna výpověď, stručná zpráva, vyjádření politika a řada amatérských historiků si vytvoří názor, který je ochotna neochvějně a všemi prostředky bránit.

Stejných zkratek se s chutí dopouštějí i novináři, kteří se vždy odvolávají na nedostatek místa či času, aby jim to prošlo. A z obecně převažujících nálad pak těží šikovně politici, kteří si rychle spočítají, který postoj jim pomůže podporovat jiné aktuálnější například vnitropolitické téma.

Vznik názoru u všech je samozřejmě také ovlivněn názory předchozími. Gruzie přece není problém k řešení, Gruzie je příležitost, jak si vyjasnit, případně ještě více vyhrotit, předchozí konflikty diskutérů. Jenže pro některé osoby aktuální situace vytváří nepřekonatelné překážky ve snaze působit konzistentně. 

Notoričtí odpůrci Ameriky a jemní zastánci Ruska jsou zaskočeni, protože Rusko ukázalo zuby. Nejenom mezi rty, ale pořádně vyceněné. A široká veřejnost najednou nemusí vstřícnosti vůči Rusku úplně naslouchat. Najednou to vypadá, že to nebude in.

Razantní příznivci bombardování Jugoslávie přemýšlejí, jak se vyrovnat s tím, že by třeba Rusko mohlo řešit v náznacích srovnatelný problém podobně a třeba by to mohlo být správné? Jenže Rusko bylo proti náletům na Balkáně, tak jak s tím vědomím naložit?

Notoričtí odpůrci Ruska bijí na poplach, velmi důrazně připomínají 40 staré události a podsouvají veřejnosti ty nejhorší možné scénáře ruské budoucí expanze. Ono je 21. srpna za pár dnů. A podporovat protiruské nálady se nepochybně daří. 

Velký problém také řeší radaroví protestanti. Když dají za pravdu Gruzii a Evropské unii, říkají v přeneseném slova smyslu, že Rusko je hrozba pro malé národy už teď, ať už na jejich území radar je, bude, není či nikdy nebyl. Pokud ale, byť jen náznakem, souhlasně přikývnou odvetné akci Ruska, při vzdáleném přirovnání to může vypadat jako souhlas s americkým postupem v Jugoslávii. A naznačit souhlas s Američany je v této komunitě přece těžký hřích.

Je zajímavé celé to hemžení sledovat a uvědomit si, že právě tyto mediální zkratky vedou ke konfliktům, které stále častěji řešíme. Mezinárodním, vnitrostátním a třeba i osobním, mezilidským. V každé zemi si pěstujeme velmi pečlivě nenávist k těm či oněm na základě informací, které buď neznáme, nebo ani znát nemůžeme.

Mnozí z nás se potřebují vymezit. Platí to pro bloggery, novináře i politiky. Všichni chceme říct, na které straně stojíme a přitom zároveň křičíme: „Copak to nevidíte, pojďte za mnou, tohle je ta skutečná pravda.“ I v těchto vážných věcech se chováme jako fanoušci na olympiádě. Fandíme tomu či onomu vlastně jen podle toho, kdo je našemu srdci blízký. A tomu, z jehož úspěchu budeme možná něco mít, nebo nám od něj přinejmenším nic nehrozí.

Je vskutku těžkým údělem zjistit, že svět opravdu není černobílý. Kdo ho tak ale vidí, zadělává si na problémy. Lidi i státy. Většina konfliktů nevzniká proto, že by je někdo dokonale plánoval. Vzniká z nedostatku informací, nebo z dostatku špatných informací, snahy se zviditelnit a prosadit názory, které často souvisí úplně s jiným problémem, než o který se bojuje.

U nás bohužel i řada novinářů tohle zjednodušené vidění světa jen podporuje. Je to paradox, protože často při čtení jejich řádků člověka zarazí, že bojují proti tomu, co sami podněcují. Škoda... Osudy národů a války nejsou závod, kde se dá fandit... To se dalo jen dnes ráno, kdy v Pekingu bojovaly beachvolejbalistky Ruska a Gruzie na písku. Vyhrála Gruzie...   

Autor: Martin Šubrt | středa 13.8.2008 10:20 | karma článku: 29.51 | přečteno: 3844x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 9.15 | Přečteno: 109 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7304

Pražák, křtěný Vltavou v Podolí a později pokřtěný podruhé magistrálou v okolí bydliště :-). subrt.martin@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...