Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V právním státě by se musela první volba prezidenta opakovat!!!

Prezidentská volba ukázala v nejzářivějších barvách jeden smutný fakt. Že totiž vůbec nikdo ve svém "spravedlivém" boji za ty jediné správné pravé nebo levé cíle nepřemýšlí zdravým selským rozumem. 

Kdyby to totiž udělal, zjistil by, že hlavní komedií nebyly hodinové obstrukce poslanců, ale především konkrétní způsob volby. Ten by totiž při bližším pohledu nevymysleli ani v Kocourkově. A kdyby to udělali, i oni by museli volbu s ostudou okamžitě anulovat, stydět se až do morku kostí a začít úplně znovu a lépe. Přitom u nás v ČR zatím uvažujeme, že tuto volební komedii klidně v pátek zopakujeme znovu...

Tajná a veřejná komééédie 

Nejprve přeskočme tahanice o to, zda měla být volba tajná nebo veřejná. Většina poslanců a senátorů si přála tajnou, ale protože té menšině určité právní nástroje umožnily hlasovat o způsobu volby v jednotlivých komorách odděleně, dostala většina menšinovou ťafku a volba tedy zcela legitimně začala probíhat veřejně. To sice může řadě lidem vadit, ale to je tak jediné, co s tím mohou dělat.

Vzhledem k tomu, že jednací řád Poslanecké sněmovny neumožňuje hlasovat veřejně po jménech, a to s výjimkou hlasování o důvěře vládě, začala se tak po skončení všech obstrukcí odvíjet pozoruhodná komééédie, v níž se nám pořád obě strany snažily dokázat, že zlo prohrává a dobro žije... 

Příručka, jak volit z několika kandidátů  

Když se zamyslíme nad jakoukoliv volbou z několika kandidátů na celém světě, dojdeme k závěru, že probíhá většinou stejně. Na hlasovacím lístku je seznam kandidátů, z nichž jednomu volitel dá svůj hlas. Pokud lístek neodevzdá, zdržuje se hlasování. Po sečtení máme počet přítomných, počet hlasujících pro jednotlivé kandidáty a počet zdržujících se volitelů. 

V tajné volbě se o tom, koho který volitel zaškrtl, nikdo nedozví, ve volbě veřejné volební lístek nahradí třeba stoj vzpřímený a hlasité vyjádření jména voleného kandidáta, případně poněkud tišší kuňknutí slov zdržuji se. I v tomto případě dostaneme při sčítání jasné počty, v nichž součet hlasů pro všechny kandidáty a hlasů zdržujících se dává počet přítomných. 

Volit kandidáty nerovná se schvalovat zákony 

Volba člověka z několika kandidátů tudíž není volbou ano x ne, tak jak ji známe z veřejných hlasování o zákonech. Zákon buď přijmout mohu, nebo nemohu, nebo se zdržím hlasování. Ovšem u volby lidí hlasuji jinak. Vždy pozitivně. Buď chci jednoho, nebo druhého, nebo třetího, nebo čtvrtého, nebo se zdržuji hlasování. A na tom nemění nic ani když jsou kandidáti jen dva.  

Jenže u nás v Kocourkově jsme si vymysleli naprosto novátorskou unikátnost. Prostě veřejně hlasovat o prezidentovi jako o zákonech. Když už tedy 4 strany z 5 tak trvaly na veřejné volbě, tak se snad alespoň mohly zamyslet nad tím, co vlastně činí. Vždyť k nám občanům pořád vysílaly vzletné fráze o nejčistší demokracii a přitom si vůbec neuvědomovaly, že probíhající veřejná volba byla parodií na všechno, co volební svět dosud zažil.  

První kolo první volby snese dvojí rozhodování?  

Jak tedy chápat třeba hned první kolo první volby naší hlavy státu, když v něm proběhlo vlastně dvojí rozhodování? Nejprve se hlasovalo o tom, kdo je pro a proti Klausovi v Senátu a ve Sněmovně. To přece lze považovat za samostatné hlasování a tedy už samo o sobě první kolo první volby? Hlasovalo se pro a proti jedinému kandidátovi. 

Tato volba proběhla a až pak se najednou hlasovalo zase pro a proti nějakému dalšímu kandidátovi. Pan Švejnar je v abecedě prostě druhý... Přesto, nebo možná právě proto, že nejsem právník, jsem naprosto zmaten a napadá mě řada otázek. Jak mohu slučovat dvě hlasování o obou kandidátech do prvního kola volby? Vždyť první kolo má mít jen jedno hlasování? A na Hradě se konala prokazatelně dvě (dokonce čtyři pokud rozdělíme obě komory). 

Klidně mohu být dvakrát pro i dvakrát proti! 

A otázky se začínají nebezpečně množit. Protože se nemohlo hlasovat po jménech, každý poslanec a senátor mohl hlasovat jak pro Klause, tak pro Švejnara, tak proti Klausovi, tak proti Švejnarovi. To je jako v pořádku? V případě tajné volby by byl přece nepochybně lístek se zaškrtnutými jmény obou kandidátů označen za neplatný a příliš vehementně křížkujícímu voliteli by nebyl započítán ani jeden hlas. 

A tady narážíme na závažné zjištění. Veřejná volba tedy nemá stejná pravidla jako volba tajná? Tak by to ale být rozhodně nemělo, protože rozdíl by měl být jen v tom, zda víme, kdo koho volil. V ničem jiném. Ostatně, to nám představitelé 4 stran vtloukali nepřetržitě do hlavy. Že to dělají pro nás a pro demokracii. Teď opravdu nehájím tu stranu pátou, ale něco tady opravdu nesedí. 

Nadměrné množství hlasů pro oba kandidáty volbu znemožní

Způsob páteční a sobotní první volby tedy umožňoval, aby byli zvoleni oba kandidáti. Protože se slučovala oddělená hlasování, mohli všichni volit kohokoliv. Předseda Sněmovny Vlček uvedl v televizi Prima, že kdyby se to stalo, volba by byla neplatná a opakovala by se. Zajímavé... Jenže v normální demokracii se taková věc nemůže stát. Ve skutečné VOLBĚ nemohu dát hlas oběma soupeřům, nemohu sčítat oddělená hlasování a prostě nemohu předvádět tuhle parodii na parlament. 

Veřejná volba při níž je možné jen kontorlovat spolustraníky, ale jinak nikdo neví nic! 

Oba kandidáti v pátek sice nedostali přes 140 hlasů, ale nikdo neví, zda některý poslanec přece jen nevolil oba. A to to prý byla veřejná volba? Signalizuje to tedy veřejnosti, že je u nás od teď možné volit tímto způsobem? Dostanu toto právo i u parlamentních voleb? Tedy volit pro své dvě oblíbené strany a proti zbylým třem? Už se těším... Bylo by možné právně obhájit volbu nové hlavy státu s těmito pochybnostmi? Předpokládám, že možná tak v Bělorusku či na Kubě... Ještěže nikdo nakonec v sobotu zvolen nebyl... Právní tahanice by byly nedozírné. 

Taky by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby součet hlasů pro jednoho kandidáta byl po vyhodnocení hlasování v každém kole nižší než součet hlasů proti stejnému kandidátovi? Proč vlastně bylo nutné mít hlasy proti, když neměly žádnou relevantní hodnotu. Nebo by opravdu zabránily zvolení? Co kdyby Václav Klaus dostal 141 kladných hlasů, ale 142 hlasů by bylo zároveň proti? I to bylo v první volbě klidně možné... 

4 strany převálcovaly jednu, ale ve světle toho, jak volba probíhala, zesměšnily sebe 

A teď pánové Vlčku, Paroubku, Bursíku, Mejstříku, Čunku, paní Jacques a babo raďte? Tomu opravdu říkáme demokracie? Nemíním zde hodnotit spor zmíněných představitelů a stran s ODS, ale zcela ostře a tvrdě hodnotím prosazený konkrétní způsob veřejné volby. Kdyby tato volba byla řádně připravena a byla demokratická, nikdo napadat ČSSD a další strany podporující pana Švejnara nebude.

Ale takhle je těžké zůstat nadstranický, když je proběhlá volba výsměchem 19 letům demokracie u nás. Prostě nelze věřit tomu, co nám představitelé podporující pana Švejnara říkali, protože jejich slova neměla ve skutečnosti žádný reálný obsah. Účel světil prostředky a stejně jako ODS trvala na volbě tajné, zbytek politického spektra ze stejného důvodu, tedy výhody pro svého kandidáta, na volbě veřejné. A protože veřejná volba byla parodií na logiku, tajná volba byla asi správnějším rozhodnutím. 

Jako občana mě znepokojují obě podezření, ale zatímco pana Šloufa jsem osobně neviděl, zpackanou veřejnou volbu mi servírovala televize...   

Jako občan jsem neviděl, kdo koho volí. Nemohu si to nikde ověřit a dokonce to mám horší než v tajné volbě, kde jsem si mohl být jist, že nikdo nevolil oba kandidáty. To je bohužel daleko horší než podezření z nějakých setkání, která jsou sice také závažná, ale neovlivňují přímo demokratický průběh volby. Jinak řečeno, když se pokouším naklonit si volitele nedemokratickými prostředky, je to zlé, ale pokouším-li se naklonit si nedemokraticky a nelogicky volební proces, je to přímo alarmující. A to se bohužel stalo. 

Nic proti veřejné volbě, ale musí být prostě připravena. Pokud není a je opravdu účelovým divadlem, nezbývá než volit tajně a první volbu prezidenta ČR také nevyhnutelně opakovat. Nebo volení nechat a přijmout volbu přímou. Jenže, co by ti politici pak dělali? Vždyť by pak museli řešit skutečné problémy reálného světa, že...? 

P. S.: Rada pro ODS, tedy pokud se bude v pátek volit stejným potrhlým způsobem. V prvním kole ve Sněmovně stačí, aby všichni poslanci ODS volili PRO Klause i Švejnara. V Senátu projde kandidát ODS do druhého kola volby v klidu díky nadpoloviční většině a ve Sněmovně bude pro Klause 92 poslanců a pro Švejnara pak něco okolo 170. Vzhledem k tomu, že poslanců v této komoře rozhodně není 262, ale jen 200, bude jasné,  že někdo volil dvakrát a vedení Sněmovny bude muset hlasování vyhlásit za zmatečné a opakovat jej. Do té doby, dokud i v Kocourkově a sexy mozku pana Paroubka nepochopí, že tato veřejná volba je směšný nesmysl (čímž neříkám, že nemůže proběhnout veřejná volba jiná). Proč tenhle postup ODS nenapadl už v pátek ovšem nechápu...

Autor: Martin Šubrt | pondělí 11.2.2008 6:50 | karma článku: 31,95 | přečteno: 2503x
  • Další články autora

Martin Šubrt

Povídání o jízdném v pražské hromadné dopravě

Často poněkud vyhrocená diskuse na téma zdražení či nezdražení jízdného v pražské MHD probíhá v médiích již několik týdnů. Je to především politické téma, což znamená, že převažují emoce a na konkrétní čísla nezbývá moc prostoru.

29.7.2020 v 18:33 | Karma: 41,24 | Přečteno: 19317x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Ruská ruleta: Koho zabije tenhle billboard?

Pojďte řidiči a řidičky, budeme si hrát. Co? Ruskou ruletu. Kde? V Praze, na Štěrboholské radiále. Že vás do hry nemusím zvát? Inu ano, tuhle "reality show" vlastně u Štěrbohol hrajete už cca 3 roky... 

15.7.2011 v 7:25 | Karma: 33,53 | Přečteno: 4561x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Múza

Vystupuji z vlaku a kráčím do neznáma. Tu chodbu bych měl znát, ale najednou mi není ani trochu povědomá. Obklopují mě nepřátelské zdi, změť plakátů a prázdných pohledů kolemjdoucích.

31.5.2011 v 7:22 | Karma: 17,83 | Přečteno: 1849x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Šubrt

Nová signalizace pro tramvaje není dokončená, potřebuje dopracovat

Pražský dopravní podnik v pátek oznámil, že úspěšně skončilo dvouleté testování nových barevných signalizací pro tramvaje, které byly instalovány na samostatné trati v Braníku.

23.5.2011 v 7:20 | Karma: 25,02 | Přečteno: 4131x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Proč některé tramvaje (a zvláště jednu z nich) nemáme rádi...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 13 - Napadlo vás někdy, proč tu či onu tramvaj nebo autobus máme rádi a cestuje se nám v nich příjemně, a u jiných si jen smutně povzdechneme ihned, jak je spatříme na obzoru?

10.9.2010 v 7:10 | Karma: 47,95 | Přečteno: 66836x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Palladium, jeho okolí, auta a my...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 12 - Asi ke každému obyvateli Prahy někdy doletěla jistě dobře míněná slova pražských radních, že individuální automobilovou dopravu v centru je třeba omezovat.

8.9.2010 v 7:10 | Karma: 29,19 | Přečteno: 6671x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Pozor i na odborníky...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 11 - Možná vám z předchozích i následujících textů vyplyne, že jen dopravní odborníci s možností navrhovat, doporučovat a rozhodovat jsou zárukou správného rozvoje pražské dopravy.

7.9.2010 v 7:10 | Karma: 22,93 | Přečteno: 4034x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Magistrála do tunelu?...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 10 – Když si sv. Václav prostřednictvím českých vlastenců konečně vyprosil stavbu své sochy na nejznámějším českém náměstí, bylo ještě potřeba zařídit, aby si jí všichni všimli. 

6.9.2010 v 7:10 | Karma: 26,59 | Přečteno: 5245x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

V Myslíkově se mohlo myslet víc...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 9 – Jak se stane, že si chvályhodné dílko najednou zaslouží chvály méně než půlku?

2.9.2010 v 7:10 | Karma: 27,16 | Přečteno: 4477x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Své opravny tramvají Praha nepotřebuje?...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 8 – Jak je důležité míti Filipa, který nám pomůže rychle předat firmě s neznámým vlastníkem tu část Dopravního podniku, která téměř jako jediná může městu vydělávat?

1.9.2010 v 7:10 | Karma: 29,98 | Přečteno: 4563x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

„Dé“ jako Děsně Dlouhé Doufání…

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 7 – Téměř dvacet pět let plánovaní a slibování realizace metra v místech, která ho nutné potřebují. A přesto výsledek stále není úplně jistý.

31.8.2010 v 7:10 | Karma: 30,71 | Přečteno: 8181x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Proč „áčko“ stavíme před „déčkem“? Podle abecedy to není...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 6 – Před vámi na stole leží vedle sebe studie jednoho velmi potřebného a druhého zatím zbytečného úseku metra. Koukáte na trasu pro 50 000 nebo pro 10 000 lidí. A máte si vybrat.

30.8.2010 v 7:10 | Karma: 30,02 | Přečteno: 7275x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Pohádka o zlobivé tramvaji, která zabloudila (fotopohádka)

Asi to bude těmi horkými letními dny, ale pražské tramvaje mají stále častěji svou vlastní hlavu. Někdy jezdí samy bez řidičů, jindy zase úplně zabloudí. Inu, stane se...   

2.7.2010 v 7:30 | Karma: 46,76 | Přečteno: 27482x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Šubrt

Můj nabitý den. Nebo vybitý?

Ráno vstanu a opařím se čajem... Moment, to je jiný příběh. Literárně a filmově už zpracovaný. Takže raději obraťme list. 

3.11.2009 v 7:00 | Karma: 21,39 | Přečteno: 3801x | Diskuse| Ostatní

Martin Šubrt

Nejen virtuální pohlazení od Jarka Nohavici

Vítejte přátelé na internetu, v zemi blogů, diskusí a chatů... Ale také fajn hravých písniček v mp3. Pár takových poslal na síť sítí před pár dny Jarek Nohavica ve volně stahovatelném albu s názvem Virtuálky.

2.11.2009 v 7:00 | Karma: 33,18 | Přečteno: 5329x | Diskuse| Kultura

Martin Šubrt

Causa Letňany...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 5 – Metro pro lidi, kvůli olympiádě, k novému výstavišti nebo prostě jen do polí?

17.7.2009 v 7:00 | Karma: 36,56 | Přečteno: 10400x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Když vystojíte na zastávce v Praze důlek...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 4 – Ono někdy opravdu čekání na tramvaj trvá věky. I to sobí spřežení na Čukotce pak jede častěji.

16.7.2009 v 7:00 | Karma: 30,86 | Přečteno: 7200x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Chtěli metro, ne rychlodráhu! Budou mít obojí...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 3 - Když to metro na letiště přece chtěla spousta lidí a dokonce řada z nich podepsala petici, ne?

15.7.2009 v 7:00 | Karma: 40,10 | Přečteno: 13862x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Metro na letiště, ze kterého zůstává rozum stát...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 2 - Prodloužení metra A na letiště Ruzyně je skutečně naprostou záhadou. A protože jde o záhadu pěkně drahou, omluvte opravdu příšernou délku textu. 

14.7.2009 v 7:00 | Karma: 40,70 | Přečteno: 22463x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Martin Šubrt

Když se člověk začne stydět za sebe, svůj obor i své město...

... aneb Pražská dopravní apokalypsa 1 - Úvodní povídání o pražské dopravě a jejích mnohých záhadách.

13.7.2009 v 7:00 | Karma: 29,64 | Přečteno: 5443x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7305x
Pražák, křtěný Vltavou v Podolí a později pokřtěný podruhé magistrálou v okolí bydliště :-). subrt.martin@seznam.cz